Nane: Ballıbabagiller familyasından; nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. Güzel kokuludur.

Nane çok yıllık 30-90 cm boyunda, hafifi tüylü oldukça sık çatallaşan, gövde, esmerimsi kahverengimsi renktedir. Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur.

Diğer İsimleri: Mentha, Menthe

Yetiştirildiği Yerler: Dünya’nın tüm ılıman ve astropikal bölgelerine yayıldığı gibi ülkemizde de 7 türü yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ bakımından kalitesi oldukça yüksektir.

Toplanması ve Saklanması: Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Naneyi kuruturken paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

Faydaları:

İştah açar.
Ateşi düşürür.
İdrar söktürür.
Anne sütünü artırır.
Safra akışını düzenler.
Bağırsak spazmını giderir.
Karaciğer yetersizliğini giderir.
Strese ve baş ağrısına iyi gelir.
Hazmı kolaylaştırır, gaz söktürür.
Heyecanları ve korkuyu yatıştırır.
Sütle şişen memelerin şişini indirir.
Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.
Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir.
Sinirleri kuvvetlendirir, sükunet verir.
Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir.
Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler.
Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır.
Nefes almayı kolaylaştırır.
Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir.
Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
Sinirsel kalp çarpıntılarını keser, kalbi kuvvetlendirir.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur.
Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız olmasını sağlar.
Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde etkili rol oynar.
Astım, grip, bronşit, öksürükte ve soğuk algınlığında faydalıdır.
El ayak titremesi, dil tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır.

Nasıl Kullanılır? Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Şekercilik, likörcülük, lavantacılık ve eczacılıkta kullanılır. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir. Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan nane çayı sakinlik verir. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker.

Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içilirse iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede etkilidir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Çay: Kurutulmuş toprak üstü kısmından bir tutam alınır, üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10 dakika demlendirilerek çay hazırlanır. Hiçbir yan etkisi olmadığından istenilen aralıklarla içebilirsiniz.

Uyarı: Ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır. Reflü sorunu olanların nane çayı içmesi önerilmemektedir. Karaciğer yetmezliği ya da siroz olanlar fazla oranda tüketmemelidir. İnterferon tedavisi olanlar da tüketmemelidir. Nane çayının fazla oranda içilmesi rahimde kasılmalara yol açabileceğinden dolayı hamile kadınlar tüketmemelidir. Ayrıca çok sık içilen nane çayının rahim içi zarındaki hücreleri tahrip edebileceği ve bundan dolayı da hamile kalma olasılığının azalabileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir