Mürver: Hanımeligiller familyasından; türlerinin çoğu kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaçcık halinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsidir. Sürgünlerinin geniş bir özü vardır. Tomurcukları bol sayıda pullarla örtülmüştür. Çiçekleri beyazdır. Meyveleri kabuksuz tane şeklindedir. 20 kadar türü vardır. Reçine, tanen, uçucu ve sabit yağ, şekerler, müsilaj ve rutin içerir. Küre şeklindeki morumsu meyveleri ise potasyum ve C vitamini içermektedir.

Diğer İsimleri: Kara mürver, Şifalı mürver, Terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elder Sureau

Yetiştirildiği Yerler: Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.

Toplanması ve Saklanması: Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri Ağustos ve Eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.

Faydaları:

Ateşi düşürür.
Göğsü yumuşatır.
Anne sütünü artırır.
Balgam söktürücüdür.
Vücudun direncini arttırır.
Yatıştırıcı etkisi ile vücuda rahatlık verir.
Güneş yanıklarının iyileşmesini kolaylaştırır.
Meyve suyu sinirsel ve romatizmal ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
Meyveleri ve kabukları idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir.
Çiçekleri terletici etkileri ile soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı faydalıdır.
Çiçek çayı ayrıca, saman nezlesinde, üst solunum yolları ve sinüzit iltihaplarında önerilmelidir.
Vücudu terleterek ateşi düşürür ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.

Nasıl Kullanılır? Ağacın çiçekleri, yaprakları ve dal kabukları kurutularak, meyveleri ise hem kurutularak hem de taze olarak kullanılabilir. Meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen meyve suyu da tüketilir. Kabuklarının kaynatılması ile çorba olarak, çiçeklerinin kaynatılması ile çay olarak tüketilir.

Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir