Mine Çiçeği: Mine Çiçeğigiller familyasından gövdesi dört köşeli, sapsız yaprakları tüylerle örtülü, otsu bitki veya ağaçcıktır. Çiçekleri başak durumundadır. Renkleri eflatun veya bazen de alacalıdır. Yurdumuzda yetişen verbana officinalis denilen türü 30-80 cm boyunda, bir veya birçok yıllık otsu bir bitkidir. Otsu kısmı ve kökü glikozit, tanen ve acı bir madde ihtiva eder. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Diğer İsimleri: Kanotu, Güvercinotu, Verbena, Vervain

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu bilinmemekte ama dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yetişmektedir. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Toplanması ve Saklanması: Mine çiçeğinin tüm topraküstü kesimleri bitki çiçek açmadan önce yaz ortasında toplanır. Gölge, kuru ve havadar yerde olabildiğince çabuk kurutulur.

Faydaları:

İştah açar.
İdrar söktürür ve terletir.
Yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir.
Depresyon ve migren şikayetlerini azaltır.
Baş, bel, mafsal, göğüs ve kulak ağrılarını dindirir.
Romatizma, lumbago, siyatik ve nikriste faydalıdır.
Mide ve bağırsaklara iyi gelir.
Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.
Adet düzenleyici ve adet sancılarını azaltıcı etkilere sahiptir.
Diş çürümesi ve dişeti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.
Bademcik iltihabı, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşite karşı faydalıdır.
Sinirleri yatıştırıcı bir bitki olan mine çiçeği uykusuzluk şikayetlerine ve gerginliğe karşı faydalıdır.

Nasıl Kullanılır? Çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve kökleri kaynatılarak kullanılır. Lapa haline getirildikten sonra romatizma ağrılarına ve iltihaplara karşı kullanılabilir. Kurutulmuş mine çiçeği 5-10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek çayı içilir. Günümüzde nezle ilaçlarının pek çoğunda mine çiçeği ayrılmaz bir parça olmuştur. Gevşetici etkileri rahim kaslarını da etkilediğinden gebelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez.

Çay: 1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak içilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan önce bir bardak alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir