Kurt Pençesi (Lycopodium clavatum): Kibrit otunun en çok görülen şeklidir. Boyu 1 m kadardır. Sporlu başaklarından kurtayağı tozu denilen ve hekimlikte kullanılan sarı bir toz elde edilir.

Diğer İsimleri: Kipriotu, Göbektozu, Yeryoğsunu, Lycopodium clavatum, Lycopode

Yetiştirildiği Yerler: Avrupa ve Asya’nın ılıman ve soğuk bölgelerinde, genellikle nemli ormanlarda, sulak meralar veya bataklıklarda yabani olarak yetişir. Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgesinin nemli, sulak veya bataklık yörelerinde yetişir.

Toplanması ve Saklanması: Temmuz ve Ağustos aylarında sporlarından göbek tozu yapmak için başaklar, olgunluktan biraz önce toplanır. Kurutulmus halde kuru ve nemsiz yerlerde saklanır.

Faydaları:

İshali keser.
Romatizma şikayetlerini azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Böbrek kumu, idrar kesesi kramplarına iyi gelir.
Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
Hafif yanıklarda ve deri enfeksiyonlarında faydalıdır.
Karaciğer sirozunda çok yararlıdır.
İdrar söktürücüdür.
Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür.
Böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Ağız ve boğaz iltihaplarında ile karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
Basur (hemoroit), gut ve kolit şikayetlerini gidermeye yardımcı olur.
Kanamayı durdurucu etkileri ile iç kanamalarda da kanamayı durdurmaya yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır? Bitkinin kurutulan kökleri ve toprak üstü kısımları kaynamış suda demlenerek kullanılır. Zehirli maddeler de içerdiğinden fazla kullanılmamalıdır.

Çay: 1 çay kaşığı kurtpençesi çeyrek litre kaynar suyla 3 dakika demlenir. Kahvaltıdan yarım saat önce aç karna sadece 1 bardak çay demlenerek içilir. Karaciğer sirozu ve kötü huylu tümörleri için günde 2 bardak içilir.

Uyarı: En fazla 1 hafta süren bir çay küründen sonra en az 2-3 gün ara verilmelidir.

Kurt Pençesi Yastığı: Kurutulmuş ya da taze bitki ile doldurulmuş küçük bir yastık (kramplı ya da hasta bölgenin büyüklüğüne göre), geceleyin kramplı ya da hasta bölgenin üzerine konulur. Bu yastık, etkisini bir yıl boyunca sürdürür.

Banyosu: Bir tam banyo için 5-6 avuç dolusu taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekledikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir