Kırmızı Biber: Olgunlaşak kızarmış yıllık biberin kurutularak toz haline getirilmiş şeklidir. Olgunlaşan Kırmızı Biberin kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilen kırmızıbiber bol miktarda C vitamini içerir. Ayrıca, P ve K vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri de barındırır.

Diğer İsimleri: Guinea pepper, Fruit de piment rouge

Faydaları:

Kusmayı önler.
Sinirleri yatıştırır.
Mikrop öldürücüdür.
Grip ve soğuk algınlığında faydalıdır.
Kolestrolün düşürülmesinde yararlıdır.
Damar tıkanıklıklarında faydası görülür.
Şiddetli baş ağrısının tedavisinde kullanılır.
Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
Romatizma, diş ve boğaz ağrılarını hafifletir.
Cinsel gücü arttırır. Cinsel istekleri kamçılar.
Hazmı kolaylaştırır. Mide tembelliğini giderir.
Sindirimi kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır.
Ağrı ve iltihaplanmayı iyileştirmeye yardım eder.
Merhemi lumbago, nevralji ve romatizmada faydalıdır.
Bazal metabolik hızı arttırarak zayıflamaya yardım eder.
Kansere karşı etkili bir koruyucudur.
İshali kesmesinin yanında, iyi bir idrar ve gaz söktürücüdür.
Ferahlatıcı ve solunum yollarını açıcı özelliği ile bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarına ve öksürüğe iyi gelir.
Beta karoten ve C vitamini açısından zengin bir besin olan Kırmızı biber bağışık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara, özellikle de kolera gibi bulaşıcı hastalıklara, karşı direncini arttırır.
Kırmızı biberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan kapsaisinin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini şiddetli şekilde uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar. Bu hormon insanda mutluluk hissi uyandırır.

Nasıl Kullanılır? Kırmızı biber taze olarak yemeklerde kullanılabileceği gibi Kırmızı Pul Biber baharat olarak da tüketilebilir. Ayrıca, Kırmızı biber salçası yapılabilir. Kırmızı biber salçası, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olmasının yanı sıra kalp krizi riskini de azaltmakta faydalıdır. Kas ağrısı ve yumuşak doku romatizması, iltihabi-romatizmal eklem hastalığı, sedef ve nevraljilerde haricen (krem, merhem) kullanılır.

Uyarı: Egzama, yüksek tansiyon, üremi veya damar sertliğinden şikayet edenler kullanmamalıdır.

Capsaicin kreminin güçlü bir formu (zostrix) zonadan sonra oluşan ağrılı ve acılı bir rahatsızlık olan nevraljide rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır. Yine capsaicin kremi diyabetik nevropatinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Capsaicin merhemi ciltte zona ve eklem iltihabı agrılarına karşı kullanılmakla birlikte tahriş edici yönü de olduğu için kullanmadan önce doktora danışmak doğru olur. Capsaicin kremleri kullanırken gözle temas edilmemelidir. Haricen sürülürken İltihaplı deriye kullanılmamalıdır. Capsaicin çay, kapsül ve merhem gibi değişik formda satılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir