Kenger Otu ve Kenger Sakızı (Gundelia tournefortii): 70-80 cm’ye kadar boylanabilen, dikenli ve sütlü, otsu bir bitkidir. Sakız otu ismiyle de bilinen Kenger otunun köklerinden Kenger Sakızı elde edilir. Kenger Otu, Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçekler morumsu kırmızı renkte açar. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil bir renk alır.

Ülkemizde yetiştiği yerler; Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi.

Faydaları:

Kramp çözücüdür.
Hazımsızlığı giderir.
Sinirleri güçlendirir.
Migrene karşı faydalıdır.
İyi bir kan temizleyicidir.
Terletir ve vücuda rahatlık verir.
Kenger sakızı çiğnenirse iştahı açar.
Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.
Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir.
Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.
Karaciğer iltihabı dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalılarında olumlu katkılar sağlar.
Soğuk kış günlerinde ya da fazla rüzgarlı ve cereyanlı ortamlarda bulunan insanlarda sıkça rastlanılan bir durum olan yüz felcini önlemede oldukça yararlı.
Bunun yanında kenger sakızı çiğnemek çene gevşemesini giderebilir, patlamış kula zarını düzeltebilir, safra kesesinde taş düşürmeye yardımcı olabilir, hazmı kolaylaştırabilir, şeker ve tansiyonu düşürmrebilir, kalp damarlarının gevşemesinde yardımcı olabilir. Oldukça sert ve tadı acı olan bu sakız şifa kaynağı olması bakımından oldukça rağbet görüyor.

Nasıl Kullanılır? Kenger otunun köklerinden elde edilen Kenger Sakızı kullanılır. Bunun dışında Kenger otu, sebze olarak kullanılabileceği gibi meyveleri kavrulup toz haline getirilerek kahve olarak da kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir