Kavun: Kabakgiller familyasından; vatanı Küçük Asya olan, sürüngen gövdeli, iri meyveli bir yıllık bir bitkidir. Büyük yapraklı, sarı çiçekli, sürüngen bir bitki olan kavun sulu ve kokuludur. Kavun vitaminler ve minareller yönünden zengindir. A, B, C vitaminleri, fosfor, krom, çinko, demir, potasyum, magnezyum ve iyot içerir. Açık renkli ve düz kabuklu “Bal Kavunu” iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alıyor.

Diğer İsimleri: Muskmelon, Cucumis Melo

Faydaları:

İdrar söktürür.
Kabızlığı giderir.
Sinirleri yatıştırır.
Cilde temizlik verir.
Hemoroide iyi gelir.
Rahat bir uyku verir.
Vücuda serinlik verir.
Kavun meniyi arttırır.
Karaciğer tıkanıklığını önler.
Kalp krizi olasılığını azaltır.
Böbrekleri ve kanı temizler.
Basur memelerinin şikayetlerini azaltır.
Akciğer veremi ve kansızlıkta da faydalıdır.
Damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor.
Nikris ve romatizma şikayetlerinin hafiflemesini sağlar.
Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder.
Yüksek oranda su ve düşük miktarda kaloriye sahiptir. 100 gramı 31 kaloridir.
Çekirdeği döğülerek su ile birlikte içildiğinde müzmin öksürüğü ve göğüs ağrılarını geçirir.
Vücuttaki teri ve lekeleri azaltır. Ama hazmı karpuza göre daha güç. Bir de şeker oranı fazla. Ölçüyü kaçırmadan tüketmek gerekiyor.

Uyarı: Kavun tam olarak olgunlaşmadan yenmemelidir. Mide ve bağırsaklarda ülser veya iltihap olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonlular yememelidir.

Nasıl Kullanılır? Kavun taze olarak yenir. Ayrıca, kabukları ve çekirdekleri de kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır. Cilt bakımı için de faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir. Özellikle kuru ciltlere çok faydalıdır. Kavunun yemeklerden önce aç karnına yenmesi tavsiye ediliyor. Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer. Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir. 50 gram kavun çekirdeği tozu sıcak su ile yutulursa öksürüğe fayda sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir