Karpuz: Kabakgiller familyasından; sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıllık bir bitkidir. Sıcak yaz günlerinde içerdiği su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan, iri meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı düşüktür. %90’ı su olan Karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılamasının yanında, B ve C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri açısından zengin bir meyvedir.

Diğer İsimleri: Harbuz, Citrullus vulgaris, Watermelon, Pasteque

Faydaları:

Kanı temizler.
Cinsel gücü arttırır.
Soğuk algınlığına iyi gelir.
Kalbi koruyucu etkisi de vardır.
Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.
Vücuda zindelik, serinlik ve ferahlık verir.
Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder.
Çok iyi bir idrar söktürücü olan karpuz, vücuttaki atık maddeleri, bağırsakları ve kanı temizler.
İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Az miktarda da olsa barındırdığı “likopen” maddesi kalbi enfarktüs olasılığına karşı koruyor.
Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir.
Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan Diyetlerde özel bir yeri vardır.
Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor; ama süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.

Nasıl Kullanılır? Olgunlaşmış Karpuz taze olarak yenir. Karpuzun keleklerinden ise turşu yapılır. Bala zencefil katılıp karpuzla yenirse balgamı söker. Karpuzdan en iyi şekilde faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmı ile birlikte yemek daha faydalıdır. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. Karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle kırmızı etli kısmından çok altındaki beyazımsı kısmı tüketilmesi gerekir. Karpuz alırken sürprizlerle karşılaşmamak için kabuğunun çok parlak olmamasına ve kabuğunu kazıdığınızda üsteki dokunun kolayca çıkmasına özen göstermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir