Karnabahar: Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir mineralleri ve cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir.

Diğer İsimleri: Karnabit, Brassica oleracea var, Cauliflower, Chou Fleur

Faydaları:

İdrar söktürür.
Kabızlığı giderir.
Kolesterolü düşürür.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Dalak hastalıklarına iyi gelir.
Cinsel gücü ve isteği arttırır.
Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır.
Beynin çalışmasını destekler.
Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir.
Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.
Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.
Karnabaharda kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal bulunur.
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.
Karnabahar, tüm Turpgiller’deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.
Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır.

Uyarı: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir. Ancak, tüm Turpgiller’deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir.

Nasıl Kullanılır? Lahananın bir çeşidi olan karnabahar, yemeği yapılarak tüketilebilir. Karnabaharın yenilen kısmı; başını (kellesini) oluşturan çiçeklik ve çiçekleridir. En makbul karnabaharlar başı sıkı olanlardır. Güzlük karnabaharın başı orta irilikte, sıkı ve beyaz çiçekli; kışlık karnabaharın başı iri, sıkı ve beyaz çiçekli ve mart karnabaharının başı ise küçük, sıkı ve beyaz çiçekli olur. Gevşek başlı ve sarımsı çiçekli karnabaharlar makbul sayılmaz. Ancak, son zamanlarda Batı ülkelerinde pembe, mor ve sarı çiçekli karnabahar çeşitleri de yetiştirilmiştir.

Karnabahar; Çorbası, kızartması, sade ve zeytinyağlı musakkası ile salataları yapılarak tüketilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir