Karanfil: 15-20 metre yüksekliğinde, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç olan karanfil ağacının çiçeği ve tomurcukları kurutularak hoş kokulu bir baharat olan karanfil baharatı elde edilir. Ayrıca, çiçeklerinden karanfil yağı çıkarılır. Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur.

Diğer İsimleri: Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata, Clove Tree, Giroflier

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Endonezya olup günümüzde ise daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir. Türkiye’de ancak seralarda veya evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Faydaları:

Uyarıcıdır.
İshali keser.
Öksürüğü keser.
Gaz söktürücüdür.
Cinsel isteği arttırır.
Ateş düşürür, terletir.
Baharat olarak iştah açar.
Sinirsel baş ağrısına iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mideye ve göğse kuvvet verir.
Antiseptiktir; Mikropları öldürür.
Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir.
Mide bulantısını ve kusmayı önler.
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur.
Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür.
Hazmı kolaylaştırır.
Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir.
Kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardımcı olur.
Dağkaranfilinin çiçekleri balla karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir.
Ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği nedeniyle özellikle dişhekimliğinde faydalıdır.
Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir.
Karanfilyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan ovuşturularak uygulanır.

Nasıl Kullanılır? Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak karanfil çayı yapılabilir. Karanfil çayı içerisine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay hazırlanmış olur.

Karanfilden karanfil yağı da çıkarılır. Karanfil yağı romatizma şikayetlerini azaltıcı etkisi nedeniyle romatizmalı bölgeye sürülürse faydası görülür. Karanfil çiçeği balla karıştırılıp yenirse iktidarsızlığa iyi gelir. Karanfil çiçekleri kaynatılıp elde edilen şurup ateşli hastaları terletmek ve ateş düşürmek için kullanılır. Ayrıca, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir.

Karanfil kökü haynatılıp içilirse ishali keser, mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. Ağız kokularını yok eder. (Karanfil tanesi ağza alınarak bekletilir.) Diş çürümelerini önleyip diş ağrılarına iyi gelir. (Karanfil tanesi ağrıyan dişin üzerine konur ya da karanfil yağı bir pamuğa damlatılır ve ağrıyan dişin üzerine konulur.)

Çay: Karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır. 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir.

Not: Karanfil suya atıldığında suda dikey biçimde asılı kalıyor ya da dibe iniyorsa kaliteli, suyun üstünde yatay bir şekilde yüzüyorsa kalitesiz demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir