Karakafes Otu (Symphytum officinale): Eşekkulağı olarak da adlandırılan beyaz, pembe ve sarımtrak renkte çiçekler açan ve 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Müsilaj, tanen, alkaloidler, flavonlar, uçucu yağ ve çeşitli kimyasallar içerir. Ayrıca, bitkisel protein açısından da zengindir.

Yetiştirildiği Yerler: Başta Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde genellikle nemli çimenlikler ve su kenarlarında yetişir.

Toplanması ve Kurutulması: Kökler ilk veya sonbaharda sökülür. İyice yıkanıp temizlendikten sonra boylamasına kesilerek iplere dizilip, havadar bir yerde asılarak kurutulur. Bitkiler ise çiçeklerin oluşması sırasında toprağın bir kaç santim üzerinden kesilerek bağ’lar halinde havada asılarak kurutulur. Kök ve bitki çok sulu olup önceden 40-60 derecede kurutulabilir.

Faydaları:

İshali keser.
Kanı temizler.
Öksürüğü keser.
Bronşitte faydalıdır.
Vücudu kuvvetlendirir.
Balgam söktürücüdür.
Eklem ve kas ağrılarını giderir.
Romatizma şikayetlerini azaltır.
Kanı, vücudu ve idrar yollarını temizler.
Karakafes otu etkili bir yara iyileştiricidir.
Ağız, dil ve boğaz iltihaplarında faydalıdır.
Ülsere karşı faydalıdır.
Göğsü yumuşatır ve nefes darlığını giderir.
Mide rahatsızlıkları ve kanamalarında iyi gelir.
Kırık, burkulmalarda ve ezilmelerde iyileşmeyi hızlandırır.
Felç olan bölgelere lapası sarıldığında iyi neticeler alınır.
Gastrit, onikiparmakbağırsağı ülserleri, ülserli kolit ve mide çeperinin zayıflaması nedeniyle oluşan fıtıklarda güçlü bir iyileştiricidir.
Varis yaraları, romatizmal kas sismeleri, boyun ağrıları ve ağrılı ameliyat yerleri ile bacak derisindeki iltihaplarında sıcak lapasi çok faydalıdır.
Damar ve doku büzücü etkileri nedeniyle iç ve dış kanamalarda iyileştiricidir. Aynı etkisi nedeniyle hemoroitte (basur yaraları) iyileştirici olur.

Uyarı: Çok derin yaralarda karakafes otunun uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü bitki yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluştururken altta kalan yara apse yapabilir.

Nasıl Kullanılır? Bitkinin kökleri temizlenip kurutulduktan sonra kaynatılarak hazırlanan çayı içilebilir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek yaraların, meme çatlaklarının ve hafif yanıkların üzerine konur.

Bitkinin kurutulmuş kök ve yaprak karışımından 3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp 10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma işlemi sürdürülür. Günde üç kere birer bardak içilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir