Doğum tarihi: ?? ?? 1935
Ölüm tarihi: 31 Ağustos 2021
Kaç yaşında öldü: 86
Meslek: Şarkıcı, Müzisyen
Doğum yeri: İstanbul
Ölüm yeri: İstanbul

İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefidir.

İnci Çayırlı, 1935 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tam adı Hatice İnci Çayırlı’dır. Annesi o daha çok küçükken babasından ayrıldı. Babaannesi İffet Hanım, halaları Behice ile Şükriye ve babası Mustafa Fazıl Bey’in yanında büyüdü. Behice Halasının Kuzguncuk’ta boğazdaki yalısında geçti çocukluk ve gençlik yılları. Kuzguncuk İlkokulunda okudu. Çamlıca Kız Lisesinden mezun olduktan sonra 1953 yılında İstanbul Belediye Konservatuarında okudu.

İnci Çayırlı, babasının dayısı udi bestekâr Fahri Kopuz’un teşvikiyle müziğe başladı ve 1953 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. Folklor Tatbikat Topluluğu’nda Sâdi Yâver Ataman’ın asistanı oldu. Konservatuara girdikten kısa bir sure sonra Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi. 1954 yılında İstanbul Radyosu’na girdi. Aynı zamanda Münir Nurettin Selçuk korosunda da uzun yıllar çalıştı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti’nde şef yardımcısı olarak görev yaptı. Yurtiçinde ve Rusya, Romanya, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerde konserler verdi. Popüler müzik plakları da yapan İnci Çayırlı bu alanda bir de altın plak sahibidir.

1977 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği yapmaya başladı. 1977 & 1985 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Korosunu yönetti. 1988 yılından itibaren İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu’nun genel sanat yönetmenliğini üstlendi. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk müziği Korosunun kurucu şefliğine getirildi, istifa ettiği 1995 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görülen İnci Çayırlı, “Çileli Bülbül” (1957), “Son Nefes” (1958), “Kadın Asla Unutmaz” (1968), “Ayrılık” (1972) gibi sinema filmlerinin müziklerini yaptı, ayrıca 2000 yılında belgesel film olarak çekilen “Nazım Hikmet Şarkıları” projesinde yer aldı. İnci Çayırlı, İstanbul Radyosu’nda programlar düzenledi ve küçük koroyu yönetti.

İnci Çayırlı, 2007 yılında Show TV’de yayımlanan “Şarkı Söylemek Lazım” adlı yarışmada Erol Evgin, Fuat Güner ve Oray Eğin’le birlikte jüri üyeliği yaptı. Ancak bir müddet sonra yarışma esnasında Oray Eğin’le aralarında çıkan ‘devlet sanatçısı unvanı’nın alınmasıyla ilgili tartışma sonrası jüri üyeliğinden ayrıldı.

2014 & 2015 yılında HaberTürk’te yayımlanan Murat Bardakçı’nın hazırlayıp, Profesör Doktor Erhan Afyoncu ve İnci Çayırlı’yla birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası isimli programda görev yaptı.

İnci Çayırlı’nın anıları, 2015 yılında Murat Derin tarafından “Müziğin Güzel Günlerine Yolculuk – İnci Çayırlı’nın Anıları” adıyla kitap olarak Pan Yayıncılık tarafından basıldı.

İnci Çayırlı 1958 yılında Burhan Atalay ile evli olduğu yıllarda İnci Atalay olarak anılmaktaydı. Canan Atalay adında bir kızı vardır.

İnci Çayırlı, 31 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul’da 86 yaşında öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir