Gebeliğin 26. haftasında annedeki belirti ve değişimler:

Bu haftalarda birden bire ve durup dururken karnınızda bir sertleşme ve ani kasılmalar hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin. Bu Braxton-Hicks olarak isimlendirilen gebe rahimde normalde görülen kasılmalardır. Erken doğum tehdidinde ise kasılmalar sürekli ve belirli aralıklarla gelir.  Düzenli kasılmaları saptamak için eşinizden yardım isteyebilirsiniz.

Eşiniz, elinin ayasını uterusunuzun tam tepe noktasına yerleştirerek beklemeli. Eşiniz 20 dakika kadar bu şekilde bekleyerek kasılmaların varlığını ve sıklığını saptayabilir. Bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz, ancak objektif olarak değerlendiremeyebileceğiniz için eşinizden istemenizde yarar var. Kasılmaları siz ağrı olarak hissetmeyebilirsiniz ya da çok hafif adet sancısı şeklinde fark edebilirsiniz. Eğer bunların sıklığı konusunda endişeleriniz varsa hemen doktorunuz ile temasa geçiniz.

Karnınızda bu haftadan itibaren birdenbire ve durup dururken sertleşme ve kasılmalar hissedebilirsiniz, bu muhtemelen yaklaşmakta olan doğuma hazırlık kasılmaları olabilir. Ağrı hissetmeyebilirsiniz ama kasılmaların sıklığı konusunda endişeleriniz varsa, erken doğum konusunda da uyanık olmakta fayda vardır.

Erken doğum belirtileri: pelviste dolgunluk hissi, adet sancısına benzer kramp tarzı ağrılar, pozisyon değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları, vajinal akıntının artması ya da niteliklerinin değişmesi  (daha sümüksü, daha sulu ya da kanlı akıntı ortaya çıkması), ishalle beraber olan ya da tek başına ortaya çıkan bağırsak krampları yer alır. Bu belirtiler kasılma olmadan tek başlarına erken doğum tehdidi açısından bir anlam taşımazlar. Ancak bu belirtilerden biri varsa ve kasılmalarınızın olup olmadığından emin değilseniz yine doktorunuza başvurmalısınız.

Gebeliğin 26. haftasındaki bebeğin gelişimi:

Bu hafta bebeğinizin akciğerlerinde bir yandan damar yapıları öte yandan hava kesecikleri hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Bu hava keseciklerinin içini döşeyen surfaktan adlı madde de üretilmeye başlandı. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışta kesecikler hava ile dolar. Bu haftada bebeğinizin akciğerleri surfaktan üretmeye başladı, ancak miktarları tabii ki yeterli değil.

Bebeğinizin diğer herkesten ayırt edilmesini sağlayan el ve ayak izleri oluşmaya başlar.

26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde dokunmaya,  beyin dalgaları ile cevap verdiği saptanmıştır. Ayrıca karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğin kafasını o yöne çevirmesi de diğer ilginç bir saptamadır.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 34 cm. ve ağırlığı yaklaşık 820 (550-1330) gram!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir