Gebeliğin 10. haftasında annedeki belirti ve değişimler:

Bu dönemlerde, gebelik hormonlarının etkisiyle, anne adayının duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kolay sinirlenme, huzursuzluk, keyifsizlik ya da aşırı mutluluk gibi ruhsal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar geçici belirtilerdir.

Hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız.

Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir.

Kilo artışınızda daha belirgindir.

Bulantı ve kusmalarınızın azalmaya başlaması bu dönemlerde beklenebilir.

Uzun süreli oturmak ve uzun süreli ayakta durmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. İki saatte bir en az 10 dakika dolaşmalısınız. Dolaşmak bacak kaslarının arasında yer alan toplardamarları harekete geçirir.

Gebeliğin 10. haftasındaki bebeğin gelişimi:

Döllenmeden, 47-48 gün sonra nihayet, beyin dalgaları üretilmeye başlar.
Kafa dik durumdadır ve iç kulakta denge sağlayan kısımlar gelişir.
Dudakların gelişimi tamamlanır.
Bu günlerde bebeğinizin göz rengini belirleyecek olan iris tabakası da oluşur. Gözler kapalıdır.
Cinsiyete göre, testis ya da over olarak farklılaşır, kız bebeklerde klitoris, erkeklerde penis gelişir.
Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar.
Bu hafta sonuna doğru en önemli değişikliklerden biri bebeğinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamasıdır. Üretilen bu idrar bebeğiniz tarafından amniyos kesesi içine boşaltılır. Bebeğiniz çıkardığı bu sıvıyı yutar ve bu hafta çalışmaya başlayan bağırsaklar bu sıvıyı emerler. Normalde idrar zehirli atık maddeler içermesine rağmen bebeğinizin böbrekleri bu haftalarda atık maddeleri vücuttan uzaklaştırma görevini henüz üstlenmediklerinden bebeğinizin idrarı zararsızdır ve bakteri de içermez.
Zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya görevli karaciğer ve böbreklerin rahim içi yaşamdaki bu görevlerini plasenta üstlenir.
Karaciğer bu günlerde çalışmaya başlar ve kan üretimi görevini üstlenir.
Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur.
Kaslar güç kazanmaya başlar. Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.
Bu haftanın sonunda bebeğinizin organogenez adı verilen organ gelişimi dönemi tamamlanmıştır. Gebeliğin geri kalan kısmında bu organların olgunlaşması olacaktır.
Bu hafta bebeğinizin boyu 5.5 cm. ve ağırlığı tam 6 gram!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir