Guava: Tohumdan üretildiği takdirde uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20′şer cm. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 75X75 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır.

Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.

Yetiştirildiği Yerler: Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir.

Faydaları:

Guava, içindeki antioksidan oranı yüksek olan meyvelerden birisidir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (karpuza ve domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid) bulunmaktadır. Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler. Yapılan araştırmalar sonucu likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir. Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengindir. Bu sebeble guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar. İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir.

Nasıl ve Nerede Kullanılır? Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel tatlı ve turşu üretimine de yarar. Bundan başka Java’da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 27-30 ‘% kadar tanin içerir.

Diğer önemli cinsleri şunlardır: Çin Guava’sı P. CattLeyanum. P. Pyriferum P. Aromaticum P. chrysophyllum P. Grandifoli’ım P. lineatifolium P. araça.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir