Gebeliğin 3. Ayı

Üçüncü ayın sonunda, bebeğiniz artık 6-7,5 cm boyunda ve 15 gr ağırlığındadır. Emme ve yutma refleksleri gelişmektedir. Birçok organ gelişmektedir. Dolaşım ve boşaltım sistemi çalışmaya başlamıştır, karaciğer safra üretimine başlamıştır, üreme organları gelişmeye başlamıştır ama dışarıdan cinsiyet ayrımı henüz tespit edilemez.

Siz Neler Hissedebilirsiniz?

Bedensel belirtileri:

*Yorgunluk, uykusuzluk
*Sık idrar yapma gereksinimi
*Kabızlık
*Midede yanma, sindirim sisteminde güçlük, şişkinlik
*Memelerde değişiklikler: dolgunluk, ağırlık, duyarlılık, meme başı çevresinde koyulaşma, meme başındaki kabarcıkların ve deri altındaki damarların belirginleşmesi.
*Ara sıra olan baş ağrıları
*Ara sıra olan baş dönmesi ve fenalaşma hissi
*İştah artışı

Bunların yanı sıra duysal açıdan da gerginlik, ağlama hissi, alınganlık, korku, duygusal yükselme, huzursuzluk gibi şeyler hissedebilirsiniz.

Gebeliğin 4. Ayı

Dördüncü ayın sonunda, artık plasenta (kordon bağı) ile beslenen ve 10cm boyunda olan bebeğinizde emme ve yutma refleksleri gelişmektedir. Beden büyümesi başın büyümesinden hızlı başlar, diş tomurcukları belirir. El ve ayak parmakları iyice ayırt edilir. Bebek insan görünümü kazanmış olmasına rağmen henüz rahim dışında yaşayamaz.

Siz Neler Hissedebilirsiniz?

*Bitkinlik
*İdrar sıklığında azalma
*Bulantı ve kusmanın bitmesi
*Kabızlık
*Mide ekşimesi, bağırsak gazı, şişkinlik
*Arada sırada baş ağrıları
*Özellikle oturur ya da yatarken aniden ayağa kalkmak gibi ani durum değişikliklerinde arada sırada baygınlık hissi ya da baş dönmesi
*Burunun iç dokusunda şişme, burun kanamaları, işitme güçlükleri
*Dişeti kanamaları
*İştah artması
*Ayak bileklerinde ve ayaklarda hafif şişme, bazen ellerde ve yüzdede olabilir
*Beyaz vajinal akıntı

Bunların yanı sıra duygusal açıdan: çabuk öfkelenme, mantık dışı değerlendirmeler. Sonunda kendinizi artık gebe olarak hissetmeye başlamışsanız sevinç veya anlayışlılık gibi değişimlerde yaşayabilirsiniz. Kendinizi henüz gerçekten gebe gibi hissetmiyorsanız da kendinizi toparlayamam duygusu, zihinde dağınıklık, unutkanlık yoğunlaşmada güçlük gibi şeylerde hissedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir