Gebeliğin 1. Ayı

Birinci ayın sonunda bebeğiniz, henüz bir pirinç tanesinden de daha küçük bir embriyo halindedir. Sonraki iki hafta içerisinde, ileride beyin ve omuriliğini oluşturacak olan nöral tüp, kalp, sindirim sistemi, duyu organları ve ileride kol ve bacakların oluşacağı tomurcuklar oluşmaya başlar.

Siz Neler Hissede Bilirsiniz ?

Bedensel belirtiler:

*Adet kanamasının kesilmesi (adet kanamanızın beklenildiği günlerde ya da döllenmiş yumurtanın rahminize yerleştiği sırada çok hafif bir kanama olsa da)
*Yorgunluk ve uykusuzluk
*Sık idrara çıkma
*Kusma ile birlikte ya da kusma olmaksızın bulantı olması veya tükürük salgısında artış
*Midede yanma, şişkinlik veya hazımsızlık
*Yiyeceklere karşı aşırı istek ya da isteksizlik
*Memelerde (bu belirtiler adet öncesindeki belirtilere benzeyebilir) dolgunluk, şişkinlik, duyarlılık, gerginlik vs…

Bunların yanı sıra duygusal açıdan da adet öncesi dönemdekine benzer duygusal değişiklikler yaşabilirsiniz. Örneğin: Çabuk parlama, duygulardaki hızlı değişmeler, ağlamaklı olma ya da sık ağlama, kaygı, korku gibi…

Gebeliğin 2. Ayı

İkinci ayın sonunda cenin insan görünümüne daha çok bürünür. Boyu baştan kalçaya 3 cm’e (ki üçte biri baştır) ve ağırlığı da 10 gr’a ulaşmıştır. Artık atan bir kalbi, parmak başlangıçları belli olan kol ve bacakları vardır. Kemikte kıkırdak doku oluşmaya başlamıştır.

Siz Neler Hissedebilirsiniz?

Bedensel belirtiler:

*Yorgunluk ve uykusuzluk
*Sık idrar yapma gereksinimi
*Kabızlık
*Midede yanma, sindirim güçlüğü, şişkinlik
*Yemeklerden tiksinme ya da aşırı aş erme
*İdrarda şeker, protein düzeyi
*El ve ayaklarda ödem oluşması

Uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçının. Otururken mümkünse bacaklarınızı kalça hizanızın üzerine çıkarın. Yatarken de ayaklarınızın altına yastık koyun. Ağır kaldırmaktan kaçının. Bağırsaklarınızı boşaltırken fazla ıkınmaktan kaçının. Destekleyici külotlu çoraplar ya da esnek çoraplar giyin. Sigara kesinlikle içmeyin ve yeterli C vitamini aldığınızdan emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir