Çay: En eski ve en yaygın içeceklerden biri olan çay potasyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini ile B vitamini açısından da oldukça zengindir.

Faydaları:

Çay uyarıcı etkisi ile vücuda zindelik verir.
Yorgunluğu giderir.
Zihni uyarır ve konsantrasyonu kolaylaştırır.
İdrar söktürücüdür.
İshalı keser.
İltihaplanmayı önler.
Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Kılcal damarları kuvvetlendirir.
Sindirimi kolaylaştırır.

Zararları: Çayın, bütün bu yararlarının yanında, fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. 1-2 bardak çay sindirime yardımcı olurken, çok çay içmek ise sindirim sisteminin aşırı uyarılmasına sebep olabileceğinden rahatsızlık verebilir.

Ayrıca, çayda bulunan bazı maddeler vücudun demir mineralini emmesine engel olabilmekte ve bu nedenle demir eksikliğine bağlı kansızlığa zemin hazırlayabilmektedir. Bundan dolayı, çayı yemeklerle birlikte içmemek gerekir. Bununla birlikte, çaya sıkacağınız bir kaç damla limon, çayın bu olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır. Uyarıcı etkisi olan çay fazla içildiğinde çarpıntı ve uykusuzluk da yapabilmektedir.

Nasıl Kullanılır? Çay severek tüketilen bir içecek olmasının yanında cilt bakımı için de kullanılabilir. Çay cildi sıkılaştırır ve güneşin zararlı ışınlarından korur. Soğuk çay ile gözlere pansuman yapılırsa gözü dinlendirir ve gözaltındaki şişlikleri indirir. Banyodan sonra saçlar çay suyu ile durulanırsa saçları parlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir