Hemoroid (daha bilinen adı ile “Basur”) Türkiye’de her üç kişiden birinde görülen yaygın bir hastalıktır.

Hemoroid nedir? Basur, anüs (makat) bölgesindeki damarların varis gibi genişlemesidir. Kalıtımsal özellik de taşıyan Basur’un ana nedeni kabızlıktır. Beslenme ve sağlık önlemleriyle denetim altında tutulabilir, ama çoğu kez kesin tedavi için cerrahi müdahale gerekebilir. Kanama şeklinde ortaya çıkar.

Hemoroidin nedenleri: Kronik kabızlık, hamilelik (özellikle ard arda olursa), şişmanlık (yanlış beslenme: çok ve baharatlı, acı vb. yemek yeme), soğuk yerlerde fazla oturma,alkol alışkanlığı; makatı zedeleyecek şekilde uzun süre bisiklet, motosiklet gibi araçları kullanmak, günün büyük bir kısmını oturarak geçirmek, hareketsizlik, son bağırsaklardaki bazı hastalıklar vb. basur (hemoroid) oluşmasını kolaylaştıran etkenlerdir.

Bol su içmeye ve dengeli beslenmeye; özellikle lifli besinler, bol meyve ve sebze yemeye, Düzenli spor yapmaya, Ağır yük taşımamaya, Dar giysiler giymemeye ve uzun süre oturmamaya dikkat edin.

Hemoroid tedavisi: Basur’un neden olduğu kanama aşırı olmasa bile uzun süre devam etmesi halinde kansızlığa sebep olabilir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Bununla birlikte, günümüzde Basur Tedavisi oldukça kolaylaşmıştır. Her türlü sorunuz ve şikayetiniz için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir