Bebekler için en mükemmel ve eksiksiz besin anne sütüdür ve bebek doğar doğmaz hazırdır. Özellikle doğumdan hemen sonra gelen ve 4-5 gün devam eden süt (ağız sütü), annenin korunaklı bedeninden dış dünyaya ilk kez adım atan minik yavrunuzun bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Anne sütü tamamen bebeğin ihtiyaçlarına göre yaratılmıştır ve bebeğin ihtiyaçları değiştikçe anne sütünün içeriği de değişmektedir. Yeni doğan bebeğin anne sütü ile 6 aylık bir bebeğin anne sütü farklıdır.

Hatta bebeğin sabah içtiği süt ile akşam içtiği sütün içeriği bile aynı değildir. Hiçbir işleme tabi tutmadan bebeğinize güvenle verebileceğiniz yegane besin anne sütüdür. Isısı vücut ısısı kadar olan anne sütünün içimi ve sindirimi çok kolaydır. Anne sütünün hazırlanması o kadar mükemmeldir ki, ellerindeki onca teknolojiye rağmen hiçbir mama üreticisi anne sütünün yerini tutacak bir mama üretememektedir.

Mikrop içermeyen ve temiz bir besin olan anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütü ile beslenen bebekler daha az hastalanmakta, hastalıkları da daha kolay atlatmaktadırlar. Anne sütü tam bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri içermesinin yanında, bebeğinizin ruhsal ve zihinsel gelişimi için de önemlidir.

Bebekler annelerini emdikçe güven duyguları gelişmekte ve yalnızlık hissetmemektedirler. Emzirmek anne ile bebeğin bağlarını kuvvetlendirmektedir. Emzirmek bebek için olduğu kadar emziren anneler için de çok faydalıdır. Hamilelik ve doğum sonrası yorulan annenin kendini toparlamasına yardımcı olur. Kilo vermesini kolaylaştırır. Emzirmek, meme ve yumurtalık kanseri başta olmak üzere, hastalıklara karşı koruyucudur.

Memeyi emmek bebeğin ağız ve diş sağlığı için de faydalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü bebek için yeterlidir. 6. aydan itibaren ek gıdalara geçilebilir. 1 yaşına kadar anne sütünü daha fazla verirken, 1 yaşından itibaren ek gıdalar ağırlık kazanmaya başlayabilir. Elinizden geldiği kadar bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye özen gösterin.

Bu değerli besinle ilgili Lokman Suresi, 14. ayetinde “Biz insana anne ve babasını (onlara iyilikle davranmayı) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnında) taşımıştır. Onun (sütten) ayrılması, iki yıl içindedir. “Hem bana, hem anne ve babana şükret, dönüş yalnız banadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir